perjantai 29. marraskuuta 2013

Sijoittamisen alkeet

Edellinen postaukseni (ei siis tuo Syvä Joki-elokuvan hengessä banjoa soitteleva koira vaan kirjoitus rakkaan harrastuksemme hinnasta) kirvoitti yllättäen varsinaisesta aiheesta poiketen keskustelua koiran sijoittamisesta. Koska en ole oikeusoppinut ihminen ja suhtaudun asiaan hyvinkin tunnepohjaisesti, hain netistä ihan sellaista oikeaa tietoa.

Moni uusi kasvattaja lähtee soitellen sotaan pohjanaan vain Kennelliiton kasvattajakurssilta raavitut tiedot. Kasvatuksensa jatkumista silmällä pitävien ja koiran eteenpäin sijoittamista harkitsevien henkilöiden kannattaisi tutustua asiaan hieman syvällisemmin. Jagsteria kompaten: "Jos unohdetaan taloyhtiöt, kimppakesämökit ja tuttujen hevoskaupat, niin koirien sijoittaminen on ehkä eniten riitoja kylvänyt systeemi. Sijoituksilla on tapettu useita muutoin hyviä tuttavuussuhteita". Yhtä paljon tämä koskee myös koiran sijoittavaa osapuolta. Harvalla lienee hajuakaan siitä mihin todellisuudessa on ryhtymässä ja mitä pahimmillaan tai edes vähän pahasti voi tapahtua.

Kun kyseessä on kaksi elävää ja tuntevaa osapuolta ja välissä se kolmas samanlainen, ollaan nopeasti pisteessä, jossa järki ei enää liity mukaan keskusteluun. Suurin osa nykyisistä ns. kotikasvattajista, juuri näistä kasvatusta harrastuksena tai elämäntapanaan pitävistä ihmisistä, asuu pienehköissä tai korkeintaan keskisuurissa tiloissa ja tekee päätoimisesti jotain muuta kuin pyörittää kenneliä, jolloin ison koiramäärän sitominen kotiin on yleensä mahdotonta. Silloin on lähes pakko käyttää jalostuskoiraksi kaavaillun yksilön sijoittamista eteenpäin johonkin toiseen perheeseen. Yksinkertaiselta tuntuva tapa voi käytännössä olla jotain aivan muuta kuin yksinkertaista.

Mutta mitäpä tässä jaarittelemaan ja keksimään pyörää uudestaan. Pistän linkkiä peliin. Lukekaa sieltä loput!

SOPIMUS KOIRAN SIJOITTAMISESTA ERITYISENÄ SOPIMUSTYYPPINÄ JA SIITÄ JOHTUVAT YLEISET KÄYTÄNNÖN ONGELMAT - Pro Gradu -tutkielma

SIJOITUKSEN IHANUUS -katiska.info

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti